Overslaan en naar de inhoud gaan
Chartervaart
Archieffoto

Vragen naar steun voor chartervaart na protest

Het CDA heeft de ministers Wiebes en Van Engelshoven vragen gesteld over de situatie rondom historische schepen en varend erfgoed. Dit naar aanleiding van het protest van de historische zeilschepen afgelopen dinsdag bij Pampus. De partij wil onder meer weten wat er nu gedaan wordt om de chartervaart te ondersteunen en of er zicht is op meer ondersteuning.

Noodfonds
Afgelopen dinsdag 9 juni kwamen meer dan 150 historische schepen bijeen voor Pampus vlakbij Amsterdam op het IJsselmeer om aandacht te vragen voor de acute nood onder de varende ondernemers. De ondernemers pleiten voor een noodfonds voor de branche, onder meer omdat de bestaande noodmaatregelen te algemeen zijn voor de schippers. Met de 1,5-meter-regels die nu gelden is het voor de meeste schepen niet rendabel genoeg om te kunnen blijven voortbestaan en dreigen zij failliet te gaan, waardoor ook de historische schepen zullen verdwijnen.

Regelingen
Het CDA vraagt onder meer van welke regelingen de ondernemers van de historische schepen gebruik kunnen maken en welke mogelijkheden er nog meer voor hen zijn. De partij vraagt eveneens of dezelfde regels als op bijvoorbeeld campings kunnen worden toegepast, en of dezelfde regels voor buitensporten ook zouden voor groepsactiviteiten die bovendeks aan boord zouden plaatsvinden. Het CDA vraagt de minister eveneens of die bereid is om binnen twee weken met onder meer gemeenten en provincies te overleggen of er gezamenlijk een poging kan worden gedaan om het varend erfgoed te behouden.

De minister heeft voor zover bekend nog niet op de vragen gereageerd.

In de komende editie van de Scheepvaartkrant volgt een uitgebreid achtergrondverhaal over deze kwestie.

 

 

 

 

leaderboard