Overslaan en naar de inhoud gaan
haven
Etienne Busink

Schone vrachtwagentechniek vaart de haven binnen

 

Ter opluistering van een vergadering in Sliedrecht van Europese en rijksambtenaren over nieuwe milieuregels is vanochtend het van nieuwe dieselmotoren voorziene binnenvaartschip Wantij de plaatselijke haven komen binnenvaren.


Het 86 meter lange vrachtschip is recent uitgerust met twee duurzame Vink MX-motoren, die gebaseerd zijn op gemariniseerde vrachtwagentechniek.Vink Diesel bv heeft deze binnenvaartmotoren vorig jaar ontwikkeld, vooruitlopend op de nieuwe emissienorm Euro Stage V, op basis van de industriële Paccar/ DAF Euro 6 motor.

 

In het raadhuis werd die ochtend een vergadering gehouden met vele betrokken partijen, onder wie ook afgevaardigden van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). Wethouder Ton Spek was namens de gemeente als gastheer aanwezig.

Primeur

Vink diesel gebruikt de bewezen en beproefde technieken van de Euro 6-truck als basis voor het ontwikkelen van deze duurzame binnenvaartmotor, een wereldprimeur in dit segment. De motoren bieden een mogelijk antwoord op de vraag naar aanpassing van de binnenvaartvloot naar ‘groene voortstuwing’ die voldoet aan de eisen van nieuwe wet- en regelgeving, zoals die worden gesteld door overheden, opdrachtgevers, verladers of havendirecties. Bovendien verbruiken de motoren tot 20 procent minder brandstof.

leaderboard