Overslaan en naar de inhoud gaan
schadevergoeding door coronacrisis
Binnenvaartschepen op de Rijn.

Vrachtvaart vangt bot met verzoek om schadevergoeding wegens coronacrisis

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is niet bereid het binnenvaartvrachtvervoer toe te voegen aan de lijst van Getroffen Sectoren COVID-19, om de sector alsnog in aanmerking te laten komen voor rijksondersteuning via de TOGS- en TVL-regelingen. Dat meldt brancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer.

De nauw samenwerkende organisaties BLN en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) hadden samen met schippersbond ASV om een tegemoetkoming in de coronaschade gevraagd in een brief en notitie gericht aan staatssecretaris Mona Keijzer. Die stelt dat alleen sectoren die een ‘dominant effect’ zien door het wegvallen van consumenten of toeleveranciers in aanmerking komen. Het ministerie meent dat de binnenvaart, met uitzondering van de passagiersvaart, daarbuiten valt.

Het vrachtvervoer per binnenvaartschip ondervindt momenteel een forse omzetdaling door terugloop van de ladingstromen, als gevolg van verminderde productie en afname van overslag in de zeehavens. De vrachtenmarkt is door de coronacrisis ernstig ontwricht en de vrachtprijzen zijn in een vrije val geraakt. 

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, dient de SBI-code van een sector op de lijst van getroffen sectoren te zijn opgenomen. Binnenvaart-vrachtvaart, code 5040, is niet opgenomen in deze lijst en dat betekent dat getroffen ondernemers geen tegemoetkoming kunnen aanvragen als zij door COVID-19 een fors deel van hun inkomsten kwijtraken.

leaderboard