Overslaan en naar de inhoud gaan
De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Ben Weyts.
De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Ben Weyts investeren ieder 116.000 euro in opleidingsschip Themis II. Foto Twitter.

Voortbestaan opleidingsschip Themis II voor de binnenvaart lijkt verzekerd

Het voortbestaan van het Vlaamse opleidingsschip Themis II voor de binnenvaart lijkt na veel getouwtrek tussen verschillende instanties verzekerd, nu de Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs) en Ben Weyts (mobiliteit) zich bereid hebben verklaard om elk 116.000 euro te investeren in een opknapbeurt van het schip. Het totaalbedrag van 232.000 euro zal worden besteed aan een grondige renovatie van de Themis II, dat een grote rol speelt bij de opleidingen tot binnenschipper, kapitein en scheepswerktuigbouwdeskundige.

 

JAN SCHILS

 

Zo wordt het 52 jaar oude en 55 meter lange schip veel gebruikt door de scheepvaartschool Cenflumarin in Antwerpen, waar het een vaste stek heeft in het Verbindingsdok. Van daaruit maakte de Themis II regelmatig reizen over kanalen en rivieren tot op de Rijn. Eerder werd het schip voor 3,6 miljoen euro omgebouwd tot schoolschip met een dertigtal kajuiten voor langere reizen en/of dagvaarten met honderd plaatsen. Meer dan 80 procent van dat bedrag werd door de DAB Vloot (de overheidsdienst voor de vaarwegen) betaald en de overige 20 procent door het Gemeenschapsonderwijs (GO). De DAB Vloot droeg het schip voor dertig jaar over aan scheepvaartschool Cenflumarin in Antwerpen op voorwaarde dat het Gemeenschapsonderwijs verder alle kosten zou dragen. Ondanks het feit dat het schip behoorlijk werd onderhouden, heeft de Themis een nieuw vaarcertificaat nodig om nog te mogen blijven varen. Daartoe moet het voldoen aan een hele reeks wettelijk verplichte regels, onder andere inzake de elektriciteit en het sanitair. Die kosten worden geraamd op circa 250.000 ­euro.

themis

 

 

leaderboard