Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinderdijk
Onthulling van het naambord vormt de officiële opening door gemeentebestuurders.

Oude zeilaak drijvende filmzaal bij molens Kinderdijk

Voor het symbolische bedrag van één euro heeft de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) in 2017 twee beurtschepen gekregen van het Maritiem Museum Rotterdam: drijvende bok Jantina en de Zuid-Hollandse zeilaak Alles Heeft een Tijd.

Al drie jaar vaart de Jantina nu als elektrische rondvaartboot door het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk en vanaf volgend jaar vormt de Alles Heeft een Tijd een nieuwe drijvende bezoeklocatie bij de molenattractie. Zowel de provincie Zuid-Holland, via de Erfgoedlijn Waterdriehoek, als het IBP-fonds en verschillende sponsoren maakten de restauratie van het schip mogelijk en afgelopen maand had de officiële opening plaats.

tekening
De originele bouwtekening.

De Alles Heeft een Tijd (19x3,85 m) is in 1914 gebouwd onder de naam ‘Aan Gods Zegen is Alles Gelegen’ door scheepswerf De Bock en Meyer in Oude Wetering. De opdrachtgever had op korte termijn een schip nodig vanwege een contract voor het vervoeren van prei.

De Alles Heeft een Tijd heeft nog tot halverwege de jaren ’30 vracht vervoerd en is tot 1983 bewoond geweest. Een jaar later heeft het Maritiem Museum in Rotterdam het schip aangekocht. Bijzonder is dat het schip nooit gemotoriseerd is geweest, waardoor het een vrij onaangetast zeilschip is gebleven.

Waterdicht

Scheepsbouwbedrijf J. Schlieker en Zonen BV uit Sliedrecht, de vaste aannemer als het gaat om onderhoud aan de boten, heeft gaten gerepareerd waardoor het schip weer volledig waterdicht is. De afdekhoezen en het dekkleed over het ruim waren aan vervanging toe en zijn door Koning Molenzeilen geleverd. De wens was het schip zoveel mogelijk intact te laten. Door de tentoonstelling in het ruim in te passen, zijn er vrijwel geen aanpassingen aan het historische schip nodig. Zo staan de schermen, verzorgd door Superbuff, los in het ruim in transportkisten en is alle bekabeling netjes weggewerkt onder de vloer.

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de betimmering van het woongedeelte en komt er een nieuwe mast met giek en een roer. Ook is men bezig om originele scheepsspullen te verzamelen. Zowel Museum de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam als het Maritiem Museum in Rotterdam heeft al prachtige artikelen gedoneerd om de aankleding van het schip compleet te maken.

Filmruimte

Met ingang van2022 wordt de Alles Heeft een Tijd een nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. In het ruim kan de bezoeker straks drie korte films bekijken: het verhaal van de Sint-Elisabethsvloed, het watersysteem van de Alblasserwaard en de uitdagingen van klimaatverandering voor de toekomst. Buiten het scheepsruim wordt momenteel ook de rest van het schip ingericht zoals het vroeger ooit gebouwd is, met een kleine woning in de roef en extra slaapplekken in het vooronder. Bron: Werelderfgoed Kinderdijk

leaderboard