Overslaan en naar de inhoud gaan
kantine
De kantine van het studentenhuis herbergt nog vele scheepsmodellen.

Voormalig zeemanshuis weer in de verkoop

Het voormalige zeemanshuis aan de Willemskade in Rotterdam wordt opnieuw bedreigd. Het conserverend effect van de aankoop in 2016 door het Scheepvaart en Transport College (STC) verdwijnt op slag, omdat deze onderwijsinstelling het complex vanwege de hoge exploitatiekosten weer in de verkoop heeft gezet.

Het voornemen is om het prachtig aan de Nieuwe Maas gelegen zogenoemde STC SafePort, bedoeld voor begeleide kamerbewoning van studenten (mbo en hbo) uit binnen- en buitenland in augustus 2020 te sluiten. “Met pijn in ons hart”, vertelt Simonette Kraaij van de STC Group. “Maar de enorme kosten zijn in deze tijd niet meer acceptabel”.

Met de overname en renovatie van het aloude zeemanshuis (oorspronkelijk uit 1856) en het latere Maritime Hotel (uitbouw 2000) op die plek werden diverse maatschappelijke doelen gediend. Niet alleen werd de verspreid in de stad gelegen studentenhuisvesting op één plek samengebracht, maar er kwam ook een betere begeleiding. Met het behoud van het hotelpand en zijn 136 kamers bleven ook de roemruchte bar alsmede de inpandige kapel voor zondagse gebedsdiensten in aangepaste vorm voortbestaan.

De oude hotelfoyer heeft de afgelopen jaren dienstgedaan als studentenkantine. Een uit Syrië gevluchte banketbakker heeft er geruime tijd zijn eigen assortiment gebak uit de keuken verkocht. En behalve de gebruikelijke kantinesnacks en fris voor de studenten werden er ook zwak-alcoholische dranken verkocht aan bijvoorbeeld buurtbewoners. In de avonduren kwam de vroegere barman van het Maritime geregeld nog een handje helpen.

pui

De voorpui van STC Safeport, het vroegere zeemanshuis aan de Willemskade.

 

leaderboard