Overslaan en naar de inhoud gaan
Vooral binnenvaart holt achteruit in North Sea Port
Foto Tom D'Haenens

Vooral binnenvaart holt achteruit in North Sea Port

De binnenvaart krijgt de hardste klappen door de coronacrisis in de havens van North Sea Port. In de maand april kwamen er 3.360 binnenvaartschepen binnen, 17 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

De goederenoverslag via de binnenvaart ging er 9 procent op achteruit (400.000 ton). Hieruit blijkt dat de coronacrisis in de binnenvaartsector in april - de minste maand - pas echt duidelijk wordt. Voorlopig valt over de eerste vier maanden van dit jaar nog steeds een status quo in vergelijking met vorig jaar te noteren (+0.4 procent).

De coronacrisis geeft een wisselend beeld te zien in de algemene cijfers van North Sea Port. De samenwerkende havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Gent melden over de maand april  2,3 procent minder overslag en 7 procent minder schepen.

In het grensoverschrijdende havenbedrijf liepen in april 729 zeeschepen binnen, 51 minder in vergelijking met april 2019. Deze schepen vervoerden samen 5,4 miljoen ton goederen, ‘slechts’ een verlies van 2,3 procent (120.000 ton) tegenover april 2019.

Meer aanvoer

Ondanks een daling van de goederenoverslag via zeevaart steeg de aanvoer tot 4 miljoen ton (+8 procent). De afvoer nam sterk af (-23 procent) en strandde op 1,4 miljoen ton. Het aanzienlijke verschil in aanvoer en afvoer is ook binnen de soorten goederen te zien. Enerzijds zitten de landbouwproducten en de voedingsproducten met een groei van 50 procent nog steeds stevig in de lift.

leaderboard