Overslaan en naar de inhoud gaan
De presentatie van 'Mahi', de eerste volledig autonoom varende droneboot die in mei/juni 2019 de Atlantische Oceaan zal oversteken.
'Mahi', de volledig autonoom varende droneboot die in mei/juni volgend jaar de Atlantische Oceaan zal oversteken.

Vlaanderen stuurt in 2019 autonome droneboot Atlantische Oceaan over

Verschillende Vlaamse overheden, waaronder het departement mobiliteit en openbare werken, De Vlaamse Waterweg nv, vier universiteiten en de Hogere Zeevaartschool, het Antwerpse Havenbedrijf en North Sea Port hebben een Memorandum of Understanding ondertekend om de ontwikkeling en het in de vaart brengen van autonome vaartuigen versneld werkelijkheid te laten worden. Daartoe wordt het platform ‘FLOAT’ opgericht, wat staat voor Flanders on the Automated shipping Track.

JAN SCHILS

Blikvanger van het initiatief wordt ‘Mahi’, de volledig autonoom varende droneboot die in mei/juni volgend jaar de Atlantische Oceaan zal oversteken. De Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeiren verklaarde bij de ondertekening van het memorandum dat ‘hoewel de technologie rond onbemand varen nog in haar kinderschoenen staat, we aan de vooravond staan van een grote evolutie’. “Door proefondervindelijk te werk te gaan, zoeken we naar nieuwe leefbare en commerciële toepassingen. Onze havens, die tot de wereldtop behoren, vormen hiervoor een ideale testbodem”, aldus Vandermeiren.

Mahi is eigenlijk een privé aangelegenheid van vier jonge Vlaamse ingenieurs, die de droneboot in drie jaar tijd tijdens de weekenden bouwden. De boot van vier meter lengte bestaat helemaal uit composietmaterialen en functioneert op zonne-energie en batterijen, die een elektromotor aandrijven. Na een trans-Atlantische reis van twee maanden moet de droneboot autonoom in de Caraïben (Guadeloupe) aankomen.

leaderboard