Overslaan en naar de inhoud gaan
brug
Recent werd de vernieuwde hogere boogbrug van Zutendaal nog ingevaren. Vlaamse Waterweg nv

Vlaanderen herbouwt en verhoogt nog eens acht bruggen over het Albertkanaal

De Vlaamse Waterweg heeft de nv Via T Albert aangesteld om nog eens acht bruggen over het Albertkanaal te herbouwen en verhogen, zodat er schepen met vier lagen containers onderdoor kunnen varen. De bouwkosten van dit project bedragen 107 miljoen euro.

“We bouwen onze belangrijkste watersnelweg verder uit”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts:  “Elke vracht die over het Albertkanaal kan gaan, hoeft niet meer over de wegen van Antwerpen en Limburg”. (Tekst gaat door onder de foto.)

ben
Ben Weyts.

Het Albertkanaal is nu al de belangrijkste watersnelweg van Vlaanderen. De capaciteit van deze economische slagader kan nog eens uitgebreid worden met een kwart, door ervoor te zorgen dat alle bruggen over het kanaal een doorvaarhoogte krijgen van minimaal 9,10 meter. Want dan kunnen schepen met wel vier lagen containers het Albertkanaal afvaren. Bij 48 van de 62 bruggen is de verhoging al uitgevoerd (33) of in uitvoering (15). Men is in augustus 2017 gestart met een eerste cluster van zeven bruggen.

Beringen

Vlaanderen gunt nu de opdracht om nog eens acht bruggen over het Albertkanaal te herbouwen. Concreet gaat het om de bruggen Beringen, Paal-Tervant, Meerhout-Vorst, Lummen, Oelegem II (Ranst), Herentals-Herenthoutseweg, Kuringen en de Hoogmolenbrug (Schoten).

De Vlaamse Waterweg nv en de nv Via T Albert hebben een publiek-private samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarige onderhoud. nv Via T Albert is een speciaal voor dit project opgerichte vennootschap, die bestaat uit Franki Construct, Hye, Willemen Infra en Aelterman.

Alleen al de bouwkosten voor deze acht bruggen bedraagt circa 107 miljoen euro. Het gaat acht keer om een stalen boogbrug van exact hetzelfde type. Zo blijven de ontwerpkosten beperkt en kunnen de werkzaamheden snel uitgevoerd worden. Eind 2022 moeten alle acht bruggen volledig herbouwd zijn.

 

Meer info: www.vlaamsewaterweg.be/opwaardering_albertkanaal

leaderboard