Overslaan en naar de inhoud gaan
Vlaamse havens stimuleren duwbak-trackers
Dankzij GPS-trackers op een batterij of zonne-energie weten de havenautoriteiten, eigenaren, operators en rederijen voortaan altijd waar elke afzonderlijke duwbak of konvooi met duwbakken zich bevindt.

Vlaamse havens stimuleren duwbak-trackers

De Vlaamse overheid, North Sea Port (onder meer havenbedrijf Gent) en Port of Antwerp moedigen duwvaartondernemingen aan om te investeren in duwbak-trackers. Dat doen ze door een financiële tegemoetkoming aan te bieden.

Dankzij de invoer van de GPS-trackers kunnen havenautoriteiten, eigenaren, operatoren en rederijen voortaan altijd weten waar iedere duwbak zich bevindt. Dat verhoogt de efficiëntie van planning en de veiligheid.

Duwbakeigenaren of duwvaartondernemingen kunnen een tegemoetkoming aanvragen tot 50 procent van de aankoopprijs met een maximum van 200 euro, als ze de drie jaar voorafgaand aan de aanvraag minimaal drie keer North Sea Port of de haven van Antwerpen aantoonbaar hebben aangelopen. Ook dient de aanschaf en installatie van de duwbacktracker plaatsgevonden te hebben tussen 1 januari 2019 en 31 december 2020.

Zonne-energie

Dankzij AIS (Automatic Identification System) zijn duwboten en binnenvaartschepen vlot traceerbaar in havens en op waterwegen. Duwbakken hebben echter vaak geen eigen stroomvoorziening en dus geen AIS om ze te lokaliseren. Dankzij GPS-trackers op een batterij of zonne-energie weten de havenautoriteiten, eigenaren, operators en rederijen voortaan altijd waar elke afzonderlijke duwbak of konvooi met duwbakken zich bevindt.

leaderboard