Overslaan en naar de inhoud gaan
lab
Bettar Ould el Moctar, directeur DST, staatssecretaris Hendrik Schulte, NRW verkeersministerie, Rupert Henn, secretaris DST. Foto Judith Stalpers
DST-Duisburg viert opening VeLaBi simulatie-lab

Virtuele omgeving voor ontwikkeling autonome binnenvaart in Duitsland

Met de opening van het test- en besturingscentrum voor autonome binnenvaart (VeLaBi) in Duisburg staat een belangrijk onderzoeksinstrument ter beschikking voor de autonome binnenvaart. Op donderdag 22 oktober mocht het publiek voor het eerst een kijkje nemen in de simulator met een 360 graden beeldscherm, en de werkplekken eromheen.

Het is het meest spectaculaire onderdeel van een groots project dat de binnenvaart en de havens geleidelijk van (deel)automatisering, via afstandsbediening naar autonoom varen moet brengen. Wat niet zichtbaar is, zijn bijvoorbeeld de vele typen algoritmen die er in ontwikkeling zijn, de sensoren die voor de vaart worden aangepast, enz. “Voor we zo ver zijn dat autonoom varen voor de dagelijkse praktijk veilig en betrouwbaar is, zijn we minstens 25 jaar verder.”, zo Rupert Henn, projectleider en tevens directeur van het DST – ontwikkelingscentrum voor scheepstechniek en transportsystemen in Duisburg waar het VeLaBi een eigen gebouw heeft gekregen.

leaderboard

SPECIAL

Visserij