Overslaan en naar de inhoud gaan
pknt
De veerpont Lini. Twitterfoto Vlaamse Waterweg nv

Vijfduizend passagiers voor veerdienst bij hefbrug

De veerdienst die sinds 30 januari de beschadigde hefbrug van Humbeek-Sas bij Grimbergen vervangt, heeft in twee weken tijd wel vijfduizend voetgangers en fietsers vervoerd. De Vlaamse Waterweg nv streeft nog altijd naar een hersteltermijn van maximaal vier maanden, zodat de brug in de loop van mei weer operationeel kan zijn.

Intussen is de schade aan de brug bekend. De betonnen constructie blijkt slechts oppervlakkige schade te hebben opgelopen, toen het zakkende vlak op 17 januari neerkwam op een juist passerend zandschip. Het vijf dagen later afgevoerde brugdek is ernstiger beschadigd, zo is vastgesteld bij inspectie in de werkplaats van nv Hye in Burcht.

Draagarmen

Vooral aan de zogenaamde draagarmen, waaraan het brugdek wordt opgehesen en aan het voetpad aan de afwaartse zijde van de brug (kant Zemst) is de schade aanzienlijk, meldt de Vlaamse Waterweg nv. Tevens werd er spoorvorming vastgesteld aan het asfalt, dat kan wijzen op slijtage aan de onderliggende draagstructuur. Deze slijtage staat wellicht los van het ongeval, maar zal worden meegenomen bij de reparatie van de brug.

leaderboard