Overslaan en naar de inhoud gaan
slurink
Bunkerstation in Amsterdam. Foto Slurink

Vijf landen slaan handen ineen voor beter toezicht op inzet biobrandstof

Vijf Europese lidstaten gaan samen aan de slag voor beter toezicht op het gebruik van biobrandstoffen. Nu de sector groeit, is dat noodzakelijk om de duurzaamheid en veiligheid van biobrandstof te borgen. Een coalitie van België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en initiatiefnemer Nederland constateert dat Europese samenwerking hiervoor nodig is. De landen roepen de Eurocommissarissen Frans Timmermans en Kadri Simson daarom vandaag op om snel werk te maken van toezicht en handhaving op Europees niveau.

Biobrandstoffen zijn voorlopig nog nodig om onze klimaatafspraken na te komen en de omslag naar volledig emissieloos zwaar wegvervoer, binnenvaart, luchtvaart, zeevaart en personenvervoer te kunnen maken. Voorwaarde is wel dat duurzaamheid en veiligheid gegarandeerd is. Daar is naast privaat toezicht ook goed publiek toezicht voor nodig. De productieketen van biobrandstof is internationaal, dus moet het toezicht daarop ingericht zijn. Eerder werd grensoverschrijdende fraude opgespoord vanuit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Uitwisseling

De coalitie bestaat uit vijf landen waarin samen het merendeel van de Europese biobrandstof wordt geproduceerd. De totstandkoming ervan is een initiatief van Nederland. De deelnemende landen wisselen daarom ook onderling signalen en werkwijzen uit. Ook kunnen zij op nationaal niveau stappen zetten om fraude te voorkomen. In Nederland stemt de Tweede Kamer uitgerekend vandaag over een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven om op nationaal niveau het publieke toezicht te versterken.

leaderboard