Overslaan en naar de inhoud gaan
mar
Foto Maritiem Museum

Loterij schenkt vier ton aan educatieve werkplaats Maritiem Museum

De BankGiro Loterij heeft het Maritiem Museum Rotterdam verrast met een donatie van 400.000 euro. Leontine Borsato, ambassadeur van de BankGiro Loterij, overhandigde de cheque maandag 4 februari aan directeur Bert Boer.

Het hele bedrag gaat naar de inrichting van een techniekwerkplaats in het nog te bouwen paviljoen aan de museumhaven. Vanaf najaar 2020 zal het Maritiem Museum daar de deuren openen voor een educatieve presentatie die maritieme ambachten op een voetstuk plaatst voor een groeiend aantal bezoekers en scholieren.

“Met de donatie dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen we de volgende stap zetten van de metamorfose van de Maritiem Museum Haven om onze bezoekers een totale maritieme beleving te kunnen bieden”, stelt Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum Rotterdam.

De bijdrage vormt de kroon op een jarenlange inzet van het Maritiem Museum om de museumhaven en het omliggende Maritiem District te ontwikkelen als een hoogwaardig museale verblijfsplek. In het nieuwe paviljoen komen een Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, horecagelegenheden en werkplaatsen van het museum.

Daar zal door vaklui, veelal vrijwilligers van het museum die een carrière in de Rotterdamse haven achter de rug hebben, op ambachtelijke wijze gewerkt worden aan het onderhoud en de restauratie van de museumschepen. Een groot lokaal, regionaal en internationaal publiek, waaronder jeugdige techniekleerlingen, ontdekt en beleeft hier van dichtbij hoe men vroeger klinknagels smeedde, metaal of hout bewerkte.

Wokshops

Tijdens demonstraties, educatieve programma’s en workshops kunnen bezoekers zelf met deze technieken aan de slag. Vervolgens ontdekken zij in het Haveninformatiepunt alles over de moderne haven die veertig kilometer buiten de binnenstad ligt. Hier zien ze in een oogopslag hoe groot de haven eigenlijk is, wat de impact ervan is op de stad, de immense rol van moderne techniek en vooral: wat je er allemaal kunt beleven.

Het museum won in 2018 ook al de BankGiro Loterij Museumprijs, de grootste culturele publieksprijs van Nederland.

 

leaderboard