Overslaan en naar de inhoud gaan
ier jaar cel geëist tegen schipper drijvend drugslab
Bij de ontmanteling van het druglab werd geprobeerd het binnenvaartschip tot zinken te brengen. Archieffoto Ries van Wendel de Joode

Vier jaar celstraf geëist tegen schipper van drijvend drugslab haven Moerdijk

Tegen de schipper van een drijvend drugslab in de dorpshaven van Moerdijk heeft het openbaar ministerie vier jaar gevangenisstraf geëist.

Zijn vrachtschip Arsianco kwam landelijk in het nieuws, omdat er op het schip voor het eerst op grote schaal methamfetamine (crystal meth in straattaal) werd gefabriceerd. Hiervoor bleken drie Mexicanen te zijn ingevlogen. Samen met de Nederlandse schipper-eigenaar stonden zij 13 februari voor de Bredase rechtbank.

De neus van een oplettende medewerker van de waterpolitie bleek de opmaat tot de ontdekking van een opmerkelijk drugslab. Op 10 mei 2019 ontdekten de opsporingsambtenaar en diens collega’s op het vrachtschip een hoogwaardig operationeel drugslab. In het schip hielden zij de toen 65-jarige schipper aan en betrapten in een afgeschermde productieruimte in het scheepsruim de drie Mexicaanse laboranten.

Uit het onderzoek bleek dat zij bezig waren met de productie van zogenoemde meth-amfetamine. Op rechtszitting benadrukte de officier van justitie het vernietigende karakter van deze harddrug: de meest verslavende synthetische drug ter wereld. Zij eiste vier jaar gevangenisstraf tegen de schipper; de drie Mexicaanse verdachten zouden ieder vijf jaar de cel in moeten. De uitspraak in deze zaak is op 19 maart.

Trend bevestigd

Volgens sommige media en specialisten werd met de ontdekking van het Moerdijkse drugslab een nieuwe trend bevestigd. Zuid-Amerikaanse drugscriminelen verleggen hun werkterrein naar Nederland en introduceren hiermee op grote schaal een nieuwe zeer schadelijke drug in Noord-West-Europa.

De officier beperkte zich tot de onderzochte feiten en zij stelde vast dat de Mexicanen (onderwie twee broers) speciaal naar Nederland waren gekomen om op de drugsboot te gaan werken. Zij vond tevens dat de schipper een onmisbare schakel was in het productieproces, omdat hij zijn laadruim ter beschikking had gesteld. Ook op zitting gaven de verdachten geen informatie over opdrachtgevers of organisatie achter het drugslab.

Vele miljoenen

Uit onderzoek van de specialisten van de politie (LFO) bleek dat er maandenlang grootschalig drugs moeten zijn geproduceerd in het laadruim van het schip. De geschatte omzet beloopt vele miljoenen euro’s. In haar requisitoir ging de officier ook in op de grote schade van drugsproductie voor de samenleving.

Deze bestaat niet alleen uit de verslavende impact van crystal meth, maar ook uit grootschalige milieuschade. Zo werd het schip in Moerdijk gedeeltelijk tot zinken gebracht, waardoor water en omgeving  flink verontreinigd raakten. De gemeente Moerdijk heeft zich als benadeelde partij gemeld. Zij wil de schade op de verdachten verhalen.

leaderboard