Overslaan en naar de inhoud gaan
Roman Meißner, schipper van het zeilcharterschip Ortolan.

Videodossier IJ-brug: ‘RWS schiet IJ-brug af - Reacties van schippers’

Naar nu bekend is geworden heeft Rijkswaterstaat de zes varianten voor een brug over het IJ, die haar door de gemeente Amsterdam waren voorgelegd, al twee maanden geleden afgeschoten. Alle zes ontwerpen zouden niet passen binnen de geldende regels en richtlijnen. "Een brug aanleggen op de voorgestelde plekken betekent dat het intensieve vaarverkeer bijvoorbeeld regelmatig moet wachten", aldus RWS. Ook voorziet RWS onveilige situaties bij het ‘trechteren’ van het vaarverkeer voordat het onder de brug door kan.

 

Veel schippers reageerden verheugd op het nieuws dat RWS de plannen voor de IJ-brug heeft afgeschoten. Met name de zeilende chartervaart voorziet veel hinder van een brug over het IJ, maar ook de vrachtvaart zit er niet op te wachten. Vooral de containervaart en de speciale transporten zouden er last van ondervinden.

 

Onze Amsterdamse verslaggever Heere Heeresma jr. vroeg Roman Meißner, schipper van het zeilcharterschip Ortolan, en Mark Weesie-Pels, schipper van de kempenaar Veere, om een reactie.

 

leaderboard