Overslaan en naar de inhoud gaan
Rondvaarten
Foto/still Heere Heeresma jr.

VIDEO: ’Vrouwen op de Amsterdamse rondvaart’

Er werken steeds meer vrouwen als schipper op de Amsterdamse rondvaart. Ingrid Bense begon tien jaar geleden op een Klein Vaarbewijs op de watertaxi van rederij Lovers. Via Edumar haalde ze haar Groot Vaarbewijs zonder beperkingen en werkt tegenwoordig als zzp’er voor verschillende rederijen.

"Toen ik begon waren er al wat vrouwelijke rondvaartschippers, maar met name de laatste twee, drie jaar zijn er enorm veel bijgekomen. Deels op de reguliere rondvaart, maar het heeft ook te maken met een tekort aan schippers voor al de sloepen die erbij zijn gekomen. Het is zeker onder studenten met een vaarbewijs een heel populaire bijbaan. En daar zitten ook veel jongedames bij".

Hoe wordt er door mannelijke schippers op hun vrouwelijke collega’s gereageerd? "Ik heb de mazzel gehad dat mijn directe collega’s het alleen maar leuk vonden. Ik ben een geboren en getogen Amsterdamse en als me wat dwarszit laat ik dat weten ook. Ik laat niet snel over me heen lopen en dat straal ik ook wel uit, dus ik heb weinig te maken gehad met negatieve gevoelens. Een heel enkele keer, maar dat is echt sporadisch, tref je een schipper op een ander schip die je gaat pesten".

Bekijk ook Heeres andere video's, zoals: 'Daar moeten ze iets aan doen! (24) - AOW-kloof binnenschippers'

leaderboard