Overslaan en naar de inhoud gaan
maxx

VIDEO: ‘Opleidingsschip Prinses Máxima’

De Prinses Máxima, het opleidingsschip van de Maritieme Academie Harlingen en IJmuiden, is weer terug na een reis van vijf weken op de Rijn. Kapitein George Klos vertelt over de opleiding aan boord.

 

"Dit is een voorbereiding. We hebben VMBO aan boord. De bedoeling is dat als ze na vier jaar hun diploma halen hun keus maken. Er is een heel stel dat de visserij in gaat of de zeevaart. Die gaan nog een paar jaar bij ons op school zitten voordat ze gaan varen, maar de rest gaat in de BBL stage lopen. Dan zijn ze al bijna matroos en hebben ze al veel binnenvaartervaring opgedaan. Er is veel vraag naar matrozen. Zelfs jongens in de tweede klas hebben al een schip waar ze straks naartoe gaan".

 

Kapitein Klos vindt de inrichting van de stuurhut erg mooi, maar zelf zou hij deze wat donkerder uitgevoerd hebben, want nu reflecteert het zonlicht in het instrumentarium. Ook zou hij de stuurstand voor de leerling liever in het midden plaatsen. Leerling Levi wilde al van jongsaf aan varen en heeft voor de binnenvaart gekozen. Hij vond het varen op de Rijn heel interessant, maar ook van de kooklessen heeft hij veel opgestoken. Een misverstand over ‘stroomdraden’ leidt tot een hilarische spraakverwarring met Heere Heeresma jr, de interviewer - niet gehinderd door enige kennis van nautische zaken. 

 

leaderboard