Overslaan en naar de inhoud gaan
parlevinkerr
Heere Heeresma jr.

VIDEO: ‘De varende palingroker van de Amsterdamse grachten’

Bas Oosterbaan, ook wel bekend als de Friese Palingroker, vaart sinds december vorig jaar met een kajuitjachtje op de Amsterdamse grachten en verkoopt paling, zalm en gans die hij in een ton aan boord rookt.

"Ik ben sinds dertig jaar weer de eerste officiële parlevinker van Amsterdam", vertelt hij in deze video van onze Amsterdamse verslaggever Heere Heeresma jr. "Ik deed dit werk als parlevinker al in Friesland, maar ik kwam een Amsterdammer tegen en die zei: Joh, je moet naar Amsterdam komen, daar word je een hit". En is hij een hit geworden? "Nou, dat kun je wel zeggen, ja!"

Het heeft hem aan publiciteit niet ontbroken, zelfs het Britse dagblad The Guardian schreef over hem. Oosterbaan ging naar Amsterdam met het idee dat vooral toeristen bij hem zouden kopen. "Maar die eten helemaal geen paling, ik doe het echt voor de Amsterdammers. En zo heb ik ook mijn vergunning gekregen van de gemeente, die zei: eindelijk eens een initiatief van een ondernemer die iets doet voor de Amsterdammers in plaats van voor de toeristen. De Amsterdammers zijn mijn klanten".

 

 

Bekijk ook deze video's van Heere Heeresma:

Bijna volledige belading bij laagwater

Opleidingsschip Prinses Maxima

leaderboard