Overslaan en naar de inhoud gaan
charter
Heere Heeresma jr

Video: ‘Chartervaart en de pakketreizen’

Spannende tijden in de zeilende chartervaart. Op 1 juli werd de Europese richtlijn op de pakketreizen van kracht. In het geval van de chartervaart, is die richtlijn bedoeld om klanten te beschermen tegen een faillissement van de schipper.

Bij meerdaagse reizen moet het geld gestald worden op een derdenrekening en krijgt de schipper zijn geld pas na de reis terug. Dit kan leiden tot financiële problemen voor de schipper. Een andere mogelijkheid is een garantiefonds, waarbij de schipper direct het geld krijgt en het fonds voor de klant garant staat, maar garantiefondsen zijn duur.

Tijdens een kort verblijf aan de nieuwe chartersteiger bij de Oude Houthaven sprak Wouter Egas, schipper-eigenaar van de eenmast chartertjalk Orion, met onze Amsterdamse verslaggever Heere Heeresma jr. Egas kent de praktijk van de chartervaart en weet welke bedragen erin omgaan. Wat zijn de consequenties van de Richtlijn Pakketreizen?

Overbruggen

“Als ik voor volgend jaar een tocht van een week heb van 4500 euro, dan betaalt de klant een paar dagen na de opdracht 1500 euro, hij betaalt halverwege 1500 euro en hij betaalt 1500 euro een maand voordat de tocht gevaren gaat worden”, aldus Egas. “Als die 4500 euro pas een dag nadat de tocht gevaren is uitgekeerd gaat worden, dan zit je met inkomsten die je in theorie hebt, maar waar je niet aan kunt komen. En dat betekent voor de gemiddelde schipper dat je 30.000 euro moet overbruggen in de winter om je onderhoud te doen en alles draaiende te houden voor het nieuwe seizoen”.

Gelukkig kijkt de BBZ (Belangenvereniging Beroepszeilvaart) met STO Garant of ze met deelname van de schippers een eigen garantiefonds kunnen stichten, dan zijn de kosten waarschijnlijk minder dan bij de grote garantiefondsen en dan kun je op een normale manier je betalingsinkomsten krijgen in plaats van dat je naar de bank moet gaan om 30.000 euro te lenen. Daar is de hoop op gevestigd. Bekijk hier het videoverslag van Heere Heeresma jr.

leaderboard