Overslaan en naar de inhoud gaan
Veel zwanen raakten besmeurd met olie.
Honderden zwanen en andere vogels raakten besmeurd met olie. Foto Ries van Wendel de Joode

Verzoek beperking aansprakelijkheid Bow Jubail afgewezen

De rechtbank Rotterdam heeft vrijdag 9 november het verzoek van de reder tot beperking van de aansprakelijkheid met betrekking tot het ongeluk met de olietanker Bow Jubail afgewezen.

 

De olietanker kwam op 23 juni jongstleden in aanvaring met een steiger in de 3e Petroleumhaven in Rotterdam, waardoor er een enorme hoeveelheid olie uit het schip lekte. Niet alleen raakten vogels besmeurd met olie, ook omliggende schepen en haventerreinen moesten worden schoongemaakt. Naar verwachting zullen de totale schoonmaakwerkzaamheden tot medio volgend jaar duren. Het Havenbedrijf Rotterdam maakte eerder dit jaar bekend dat de schade van de oliemorsing wordt geschat op zo’n 80 miljoen euro.

 

Bunkerverdrag

De eigenaar van de Bow Jubail diende in september van dit jaar een verzoek in om zijn aansprakelijkheid voor dit voorval - op basis van het Bunkerverdrag - te mogen beperken.

De rechtbank is echter van oordeel dat de eigenaar van de tanker onvoldoende heeft aangetoond dat het Bunkerverdrag op dit geval van toepassing is. Het verzoek is dan ook afgewezen.

 

 

leaderboard