Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwste cruiseschepen van dit jaar.
De nieuwste cruiseschepen van dit jaar op rij.

Verzet tegen nieuwe Antwerpse cruiseterminal

De komst in 2020 van een moderne passagiersterminal bij het historische kasteel ‘t Steen in Antwerpen roept veel verzet van de bevolking op. Een petitie tegen de aanlegplaats voor zee- en riviercruiseschepen telt inmiddels meer dan tienduizend ondertekenaars. Het plan is daarmee een politiek beladen onderwerp geworden.

De Antwerpse oppositiepartij Groen is de cruiseschepen liever kwijt dan rijk. “Toeristen zijn welkom, vuile lucht niet”, aldus fractievoorzitter Wouter Van Besien in diverse media. Hij stelt een drie-stappenplan voor. Eerst en vooral moet de stad alle voordelen schrappen die cruiserederijen krijgen, zoals korting op brandstof. “Want zo subsidieer je vervuiling”.

Vervolgens zou de Scheldestad het uitgespaarde geld moeten besteden aan het promoten van ander dagtoerisme. En vanaf 2020 zouden de hoge zee-cruiseschepen gewoon moeten wegblijven. “De regels van de lage-emissiezone worden dan strenger. Een goed moment om ook strenger te zijn voor de grote vervuilers”, vindt Van Besien. Cruisetoeristen zouden in de praktijk ook vaak direct op een bus stappen en naar andere steden afreizen.

Cruiseschip aan de kade van Antwepen, gezien vanaf de Linkeroever.

leaderboard