Overslaan en naar de inhoud gaan
Averijhaven IJmuiden
De Averijhaven in IIJmuiden. Foto Van Oord

Verwijderen baggerspecie Averijhavendepot IJmuiden van start

Rijkswaterstaat start in de eerste week van augustus met de eerste werkzaamheden om de verontreinigde baggerspecie uit het Averijhavendepot te verwijderen. De circa 850.000 kubieke meter baggerspecie wordt met een schip weggebracht naar het Rijksdepot De Slufter bij Rotterdam en daar definitief opgeslagen.

De baggerspecie wordt uit het depot Averijhaven gehaald, omdat het baggerdepot indertijd gebouwd is om vervuilde baggerspecie uit het Noordzeekanaal tijdelijk op te slaan. Sinds 2007 is er geen nieuwe baggerspecie meer bijgekomen. 

De start van de werkzaamheden bestaat uit het aanvoeren van materieel en het inrichten van het bouwterrein. In augustus wordt een zogenaamde snijkopzuiger in het depot gehesen. De snijkopzuiger is een werktuig dat met behulp van een roterende snijkop de bagger van de bodem losmaakt en opzuigt. Vervolgens wordt de baggerspecie via een persleiding overgebracht op een transportschip voor vervoer richting het Rijksdepot De Slufter bij Rotterdam.

Tijdens de werkzaamheden neemt aannemer Van Oord verschillende maatregelen om het werk veilig uit te voeren. De watertaxi en passerende schepen in het Noorderbuitenkanaal ondervinden geen hinder van de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in mei 2022 gereed.

Als de baggerspecie is weggehaald, komt er een nieuwe Energiehaven, gericht op energietransitie en de verduurzaming van de regio.  Het openbare haventerrein is gericht op offshore windactiviteiten en wordt een uitvalsbasis voor de realisatie van toekomstige windparken op de Noordzee.

 

leaderboard