Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervoerders, binnenhavens vragen actie EU

Tijdens een zogeheten 'high-level'-event, op woensdag 15 november in Straatsburg, hebben de Europese Inland Waterway Transportorganisaties (IWT) en de Europese havensector aangedrongen op een 'ambitieus politiek actieplan' voor de binnenvaart en op continuïteit in de Europese financiering van de waterwegen in de EU. Zij deden dat in een gezamenlijke verklaring waarin zij hun visie bekendmaakten over maatregelen voor de periode tot 2030.

JAN SCHILS

De vertegenwoordigers van de binnenvaartorganisaties en havens zeggen in de verklaring dat zij ervan overtuigd zijn dat groen, slim en congestie-vrij transport en logistiek, die gebaseerd zijn op een milieuvriendelijke economie, alleen werkelijkheid kunnen worden als zij gebaseerd zijn op een solide politieke strategie, die steunt op voldoende en vooral effectieve instrumenten en maatregelen.

Daarbij dient de nadruk te liggen op een goede coördinatie, voldoende investeringen, een adequate wetgeving en (meer) innovatie in de binnenvaart; van bijvoorbeeld zero emissie van de vloot tot 'connected' of al dan niet autonoom samen varende schepen.

Ondersteunen

De IWT en de havens overhandigden de verklaring aan Eurocommissaris van transport Violeta Bulc en Europarlementariër Wim van de Camp (CDA). Zowel Bulc als Van de Kamp onderstreepte dat zij de binnenvaartsector willen ondersteunen en met name haar initiatieven om het potentieel van de binnenvaart beter te benutten en te integreren in de multimodale transportketen.

Van de Camp verklaarde ervan overtuigd te zijn dat wanneer de Europese Commissie en het Europees Parlement samen met de sector hun krachten bundelen, zij een stabiel financieel en wetgevend kader kunnen scheppen om de voorgenomen transitie, die in de verklaring wordt genoemd, mogelijk te maken.

De verklaring is ingediend door de EBU (European Barge Union), EFIP (European Federation of Inland Ports, de ESO (European Skippers Organisation) en INE (Inland Navigation Europe) tijdens het event, dat werd georganiseerd door de haven van Straatsburg.

Foto: Wim van de Camp en Eurocommissaris Bulc (rechts van hem) houden samen de verklaring omhoog.

leaderboard