Overslaan en naar de inhoud gaan
Verruimde bedientijden Brabantse Kanalen
Het Wilhelminakanaal. Archieffoto
Bloktijden maken plaats voor 24-uurs bediening op aanvraag

Verruimde bedientijden op Brabantse Kanalen

Met ingang van vrijdag 15 november verruimt Rijkswaterstaat de bediening op een aantal vaarwegen in Brabant. Met deze service wil Rijkswaterstaat de scheepvaart nog beter van dienst zijn en zo het goederenvervoer en recreatieverkeer op alle Brabantse kanalen zoveel mogelijk een vlotte doorgang geven.

Al jarenlang wordt de scheepvaart op de hoofdvaarwegen 24 uur per dag bediend. Tot de Brabantse hoofdvaarwegen horen de Maasroute, de Zuid-Willemsvaart van Empel tot Veghel en het Wilhelminakanaal van Oosterhout tot Tilburg. De overige vaarwegen gaan nu ook profiteren van verruimde bedientijden.

Met deze service, die voortkomt uit het programma 'Beter Bediend' van minister Cora van Nieuwenhuizen komt er een einde aan de bloktijden op de vaarwegen waar nog geen 24-uurs bediening bestond. Dit betekent dat een schipper vlot en efficiënt kan doorvaren op zijn route en op aanvraag direct bediend zal worden.

Vlot doorvaren

Rijkswaterstaat heeft de laatste tijd veel stappen gezet in het optimaliseren van centrale bediening op afstand. Daardoor is er bij de operators in de bediencentrale ruimte ontstaan om ook de objecten op de overige vaarwegen 24/7 op aanvraag te kunnen bedienen. Hierdoor kan zowel de beroepsvaart als de recreatievaart gaan profiteren van verruimde bedientijden op de Zuid-Willemsvaart van Veghel naar Nederweert en op het Wilhelminakanaal van Beek en Donk tot Tilburg.

De bloktijden komen te vervallen op deze vaarroutes. In plaats daarvan wordt vanuit de centrale in Tilburg nu op maat gereageerd op aanvragen van schippers die zich melden, zodat zij zo vlot als mogelijk door kunnen varen. De bediening van de objecten op de hoofdvaarwegen zal evenwel nog steeds voorrang krijgen op die van de overige vaarwegen.

leaderboard