Overslaan en naar de inhoud gaan
Brug van den Azijn
Liliane Stinissen, De Vlaamse Waterweg

Verhoogde 'Brug van den Azijn' geopend

De nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal in Deurne – in de volksmond de ‘Brug van den Azijn’ genoemd – is vandaag officieel geopend in aanwezigheid van minister Weyts.

 

Vlaanderen heeft in totaal 15 miljoen euro geïnvesteerd in een betere en vooral hogere brug: er kunnen nu grotere schepen onderdoor varen en De Lijn-reizigers en fietsers kunnen er vlotter en veiliger overheen. “We versterken de alternatieven voor de wagen én de vrachtwagen”, aldus Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (de meest rechtse fietser op de foto). Na alle plechtigheden ging de nieuwe brug om 12.00 uur open voor alle verkeer. De scheepvaart hoefde zich daar helemaal niets van aan te trekken.

 

Weyts op de fiets

Capaciteit

De Vlaamse overheid investeert momenteel in een grotere capaciteit voor het Albertkanaal. Concreet door alle bruggen over het kanaal te verhogen naar een doorvaarhoogte van minstens 9,10 meter neemt ook de capaciteit van het Albertkanaal toe, met maar liefst 25 procent. 

"Schepen met wel vier lagen containers zullen dan gebruik kunnen maken van deze watersnelweg", zegt Weyts. "Zo wordt het voor ondernemers en transporteurs nog veel aantrekkelijker om de asfaltweg in te ruilen voor de waterweg".

Theunisbrug

De ‘Brug van den Azijn’ in Deurne werd volledig vervangen in het kader van dit grote investeringsproject. Er kwam een gloednieuwe stalen boogbrug in de plaats van de voormalige brug.

De nieuwe oeververbinding heeft een lengte van 123 meter en een breedte van 15,60 meter. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 63 m) ook de Vaartkaai (zijde Merksem), de Merksemsesteenweg (zijde Deurne) en de jaagpaden/fietspaden onder de brug. En: "De volgende investering staat al in de steigers", aldus Weyts. "Hierna pakken we de Theunisbrug aan".

 

leaderboard