Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhaal van scheepsvarken Spekje in boek

Het waargebeurde verhaal van scheepsvarken Spekje is in boekvorm uitgebracht door de Duitse oud-schippersvrouw Rega Kerner. Het als huisdier op een Nederlandse tanker opgegroeide minivarken was tussen herfst 2007 en 2010 hét belangrijkste gespreksthema op de sociale marifoonkanalen tussen Rotterdam en Bazel.

Het op een sluiscomplex geboren en rondscharrelende babyvarkentje is destijds door een passerend schipperspaar spontaan meegenomen - om zijn leven te redden. Het grappige biggetje verhuist echter snel van de dekkist naar de woonkamer. Het dier wordt een handtam, slim en vooral gezellig huisgenootje, maar ook groter dan verwacht.
Zijn speelkist aan boord en het varkenstoilet groeien maar mee. Spekje houdt van iedereen die net als zijn ‘familie’ naar gasolie ruikt. De scheepshond is zijn allerbeste vriend, maar de mensen van de wal vindt hij minder leuk. In Amsterdam wordt Spekje voor zijn eerste wandeling uitgelaten. In Mainz en Gorinchem wordt bijna meer voer en kattenbakvulling gebunkerd dan brandstof. Aan de Moezel krijgt hij een eigen fanclub van kinderen.
Het scheepsvarken is niet snel bang. Hij luistert ook niet altijd naar de kapitein en storm op het IJsselmeer doet hem niets. Dat is wel het geval met dierenartsen en vermoedelijk geesten die mensen niet kunnen zien.

Illegaal

Ondanks diverse pogingen daartoe, wil geen enkele overheidsinstantie het huisdier registreren. Spekje leeft dus noodgedwongen in de illegaliteit, maar is erg blij met zijn leventje. Een probleem ontstaat pas, als de schippersvrouw zwanger wordt. Want het ondertussen 120 kilo wegende varken met zijn scherpe slagtanden, dat lomp alles omverloopt wat in zijn weg staat, past niet samen met een kruipende baby in een kleine scheepswoning.

Het boek ‘Schiffschwein Spekje’ telt 240 pagina’s en is dan wel helemaal in het Duits, maar voor menig binnenschipper goed te volgen. Deze mengeling van binnenvaart- en dierenroman is vooral erg grappig en misschien zelfs verfilmbaar. De uitgever is Isensee Verlag, Oldenburg. Prijs: 12,90 euro. ISBN 978-3-7308-1324-9. Meer (Duitstalige) informatie: www.schiffschwein.de

Op de foto: het echte scheepsvarken Spekje.

leaderboard