Overslaan en naar de inhoud gaan
Mobiele Telefoon

Verbazing over verbod op telefoon achter het roer

De Tweede Kamer wil onderzoek laten doen naar het verbieden van gebruik van de mobiele telefoon achter het roer. “Mobiele telefoons kunnen voor gevaarlijke afleiding zorgen in het verkeer, zowel op de weg als ook op ons binnenwater”, zo zegt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) die de motie daarvoor had ingediend.Vanuit BLN en ASV wordt er verbaasd op het voorstel gereageerd.

ASV: verdwenen uit hart en hoofd
De Algemeene Schippers Vereeniging lijkt verbijsterd door de ingediende motie van Van Tongeren: “Hoe kan het dat zo’n motie tegen mobiel bellen wordt aangenomen terwijl door afstandsbediening en planningstools bij sluizen en bruggen de schipper gedwongen is de mobiele telefoon en de computer te gebruiken? Is de volgende stap de marifoon afschaffen?” ASV gaat in gesprek met onder meer PVV en SP. “De binnenvaart lijkt wel uit het hart en hoofd van de beleidsmakers verdwenen te zijn als we dit nog moeten gaan uitleggen!”

BLN: Goede maritieme communicatie is vereist
BLN-Schuttevaer heeft laten weten graag met de politiek hierover om tafel te gaan en ziet deze gesprekken met vertrouwen tegemoet: “Er gebeurt niets zonder ons erbij, wij zitten bij deze overleggen. Wanneer we kijken naar de ongevallen in het verkeer door appen en/of bellen, begrijpen we de ongerustheid in de politiek over ongevalsrisico’s door het gebruik van mobiele telefoons. In de binnenvaart is de situatie echter heel anders dan op de weg. Telefoons zijn onderdeel van de maritieme communicatie, naast marifoons en portofoons. Een vlotte en veilige vaart vereist goede maritieme communicatie. Het is bovendien een randvoorwaarde voor verdere digitalisering en corridormanagement, onderwerpen waar door Rijkswaterstaat en de Europese Commissie juist hard aan gewerkt wordt”.

Reacties schippers en ondernemers
Niet alleen bij de belangenvereniging is er verbazing ontstaan over het voorstel van Van Tongeren, zo blijkt uit diverse berichten op twitter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

leaderboard