Overslaan en naar de inhoud gaan
kanaal
Sluis Gelsenkirchen op het Rhein-Hernekanaal was enkele weken geleden ook al gestremd door stakende sluiswachters. Foto Rodort 8

Veel Duitse sluizen tijdelijk dicht of helemaal niet bezet

Het Wesel-Dattelnkanaal is nog open en blijft waarschijnlijk ook vrij. Maar op het Rhein-Hernekanaal is sluis Gelsenkirchen vandaag onbezet en blijft dus de hele dag dicht. Ook de sluizen bij Oberhausen, Duisburg en Herne zullen een deel van de dag niet geschut worden. Op www.elwis.de zijn details over veranderde schuttijden en stremmingen na te lezen.

JUDITH STALPERS

Het Wasser- und Schifffahrtsamt Duisburg-Meiderich (WSA) kondigde maandagmiddag aan dat het kantoor vandaag de hele dag gesloten bleef. “Dat is inderdaad het gevolg van de staking”, zegt Robert Weisenburger, rayonhoofd kanalen, dinsdagmorgen vroeg. Zelf is Weisenburger ambtenaar en heeft geen stakingsrecht. Het personeel in dienstverband volgt evenwel de oproep van de vakbond Verdi.

De vakbond eist een loonsverhoging van zes procent voor dienstverlenend personeel in openbare diensten, met minstens een verhoging van 200 euro. Aanstaand weekend vindt de derde onderhandelingsronde tussen de werkgevers (gemeenten, stadsspaarbanken, scholen, dagverblijven, vervoerondernemingen, waterwerken, vuilnisophaaldiensten en dergelijke) en de vakbond plaats. De werkgevers hebben tot nu toe geen tegenbod gedaan. Met de stakingen voert de vakbond de druk op om op de eisen in te gaan.

Noodplan

De stakingen treffen dit keer meer sectoren en vinden door het hele land plaats. Het openbare leven is behoorlijk van slag. Wie kan, blijft thuis. Grote vliegvelden zijn getroffen, omdat het grondpersoneel het werk heeft neergelegd. Lufthansa heeft daarom 800 vluchten geannuleerd. Veel openbaar vervoerdiensten liggen stil, dagverblijven draaien met een noodplan, en ook de vaarwegen waar gesluisd wordt, zijn weer getroffen. Een schrale troost is dat wegverkeer geen alternatief voor het schip is.

leaderboard