Overslaan en naar de inhoud gaan
skoon
Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) feliciteert investeerder Kees Koolen (midden/ CEO Koolen Industries), met rechts Peter Paul van Voorst tot Voorst (Skoon Energy).

Varende batterijcontainer nieuwe schone energiebron voor hoofdstad en de haven

Skoon Energy en Port of Amsterdam starten het Project Clean Amsterdam, met de inzet van een varende batterij die de stad en haven van Amsterdam voorziet van mobiele schone energie. Port of Amsterdam gebruikt de mobiele batterij om tijdelijke pieken op het walstroomnet op te vangen.

In april en mei piekt het aantal riviercruiseschepen dat Amsterdam bezoekt tijdens het bloeiseizoen van de tulpen. De aanwezige walstroom voorziening is dan niet altijd toereikend. Daardoor zetten de afgemeerde schepen hun dieselgenerator vaak aan. Dit zorgt voor geluidsoverlast en extra uitstoot.

De gisteren gepresenteerde drijvende batterij levert op dit soort piekmomenten groene stroom en geeft geen geluidsoverlast. De batterij maakt gebruik van duurzame energiebronnen uit de haven, zoals Windpark Ruigoord, zonnepanelen en energie uit biomassa van AEB. Op deze manier draagt het bij aan de ambitie van Port of Amsterdam voor een zero emissie haven.

De varende energiecontainer zal de komende zes maanden telkens twee weken ingezet worden in de haven, om vervolgens twee weken werkzaamheden in de stad te verrichten. Bouwplaatsen, evenementen en filmsets hebben vaak tijdelijk energievoorzieningen nodig. Traditioneel wordt dan gebruik gemaakt van dieselgeneratoren.

Groeiend netwerk

Met een groeiend netwerk van mobiele batterijen en beschikbare netaansluitingen is de stap naar een emissieloze oplossingen een stuk eenvoudiger. Via de grachten kan Zoev-City de batterij tot in de haarvaten van de stad bezorgen. Daarnaast komt er op de De Ruijterkade, bij het havengebouw, een demonstratiecontainer te staan. De gezamenlijke opgave van de haven en de stad in de energietransitie wordt hiermee tastbaar gemaakt.

leaderboard