Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Varen doe je Samen!’ tien jaar onderweg

De veiligheid op het water wordt al weer tien jaar bevorderd met hulp van het project ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden een convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor de beroeps-, recreatie-, zee- en de passagiersvaart.

Volgens projectleider Rowena van der Maat is de boodschap na tien jaar exact hetzelfde gebleven: ‘Houd rekening met elkaar’. Het bereik is onder meer dankzij de digitalisering en social media veel groter geworden.

Ondanks het feit dat de boodschap in die tien jaar hetzelfde is gebleven, zijn er vandaag de dag wel andersoortige aandachtspunten. Van der Maat noemt er enkele: “In de binnenvaart is men er zich niet altijd bewust van dat ook steeds meer recreatievaart een marifoon aan boord heeft en (verplicht) uitluistert. De marifooncommunicatie tussen recreatievaart en beroepsvaart kan nog wel verbeterd worden”.

“Daarnaast zijn de schepen natuurlijk groter geworden (grotere dode hoek) en vanuit de recreatievaart krijgen we te maken met nieuwe soorten watersport”. Voorlichting over veilig varen op het water blijft daarom ook nu nog heel belangrijk. “Je ziet ook dat er soms routinegedrag ontstaat bij beroepsschippers en recreatievaarders. ‘Ik vaar hier altijd al’, wordt er dan gezegd. Toch blijft het ook dan belangrijk rekening met elkaar te houden”.

Veiligheid

Veilig kunnen varen is voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van onder andere provincies, Rijkswaterstaat, Koninklijke BLN-Schuttevaer, de watersportsector en de Unie van Waterschappen. Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven in knooppunten. Deze veilige adviesroutes zijn gebundeld in de knooppuntenboekjes en zijn digitaal beschikbaar. Kijk voor meer informatie www.varendoejesamen.nl.

Tijdens de HISWA te water, van 29 augustus tot en met 3 september bij de Amsterdam Marina aan de NDSM-werf, wordt op een feestelijke manier aandacht besteed aan het tweede lustrum, onder meer met een grotere stand.

leaderboard