Overslaan en naar de inhoud gaan
brug- en sluiswachters provincie Noord-Holland
Archieffoto provincie Noord-Holland

Vakbond mengt zich in discussie brug- en sluiswachters provincie Noord-Holland

Nautilus International, de FNV-vakbond voor de maritieme sector, mengt zich in het conflict over de onderbezetting van brug- en sluiswachters in de provincie Noord-Holland. De bond wil dat de provincie de uitbesteding van het personeelsbeheer voor de (veelal centrale) brug- en sluisbediening aan het bedrijf Trigion terugdraait.

“De pleziervaart en bovenal de beroepsvaart ondervond en ondervindt nog altijd de negatieve gevolgen van de ondermaatse bezetting van bruggen en sluizen”, stelt Nautilus-bestuurder Jos Hilberding in een brief aan de provincie. De veiligheid van vooral het scheepvaartverkeer en de weggebruikers zou ‘ernstig in gevaar’ kunnen komen. Hilberding concludeert: “Helaas blijkt goedkoop (bij aanbesteding) nu ook duurkoop te zijn!”

Onderzoek van de vakbond uit 2018 toonde al aan dat meerdere objecten door onderbezetting door slechts één persoon bediend werden en dat inhuur op incidentele basis plaatsvond. Nautilus: “Helaas is die situatie niet verbeterd maar eerder verslechterd: langere wachttijden voor bruggen en sluizen en soms zelfs tijdelijke sluiting”. Dat zou voor de beroepsvaart en ook voor de andere gebruikers van de vaarwegen in Noord-Holland onacceptabel zijn.

‘Kom tot inkeer’

Uit de brief van Hilberding: “Provinciebestuur, neem uw verantwoordelijkheid en laat veiligheid op de brug en sluis en zeker ook op het water voor u belangrijker zijn! Laat dit belangrijke werk weer uitvoeren door een bedrijf met voldoende gekwalificeerd personeel met een nautische achtergrond. Door personeel dat bovendien ook recht heeft op fatsoenlijke loon- en arbeidsvoorwaarden. Kom tot inkeer en keer terug naar de situatie van 2016 en eerder”.

De provinciale brugbedieners zullen deze zomer noodgedwongen voorrang geven aan de bediening van de drukste vaarroutes. Op andere plekken worden de bedieningstijden mogelijk aangepast.

leaderboard