Overslaan en naar de inhoud gaan
hvn
Foto Port of Antwerp

Vakbond ACV: algemene staking treft ook havens en binnenvaart

Wegens de mislukking van het loonoverleg met de werkgevers gaan de Belgische vakbonden op 13 februari met een algemene staking proberen het hele land plat te leggen. De staking zal volgens de vakbonden ook de zeehavens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge en de hele binnenvaart treffen, wordt verzekerd.

JAN SCHILS

“De zeesluizen en sluizen en bruggen op de binnenwateren zullen 24 uur buiten gebruik zijn”, zo verklaarde afgelopen middag een woordvoerder van de christelijke vakbond (ACV). Bij vorige acties beweerden de vakbonden dat ook, maar dat bleek toen niet te kloppen. Hier en daar werkten niet bij de vakbonden aangesloten sluiswachters wel, ook al had dat weinig effect omdat verderop de sluizen niet werden bediend.

In Antwerpen zal de havendirectie proberen om met werkwilligen de weg naar en van zee open te houden. Bij de dokwerkers zal de staking wel volledig zijn. De socialistische Belgische Transportarbeiders Bond (BTB) heeft de havenarbeiders opgeroepen gewoon thuis te blijven. Sommigen van hen waren blijkbaar van plan om toch naar de Antwerpse haven te komen - om werkwilligen tegen te houden.

Op terminals en kades waar goederenoverslag plaatsvindt, zullen vakbondsafgevaardigden aanwezig zijn om werkwilligen ertoe te bewegen om het werk toch neer te leggen.

Afkeuring

De havendirecties keuren de staking resoluut af. Volgens havenwethouder Annick De Ridder in Antwerpen zal de nieuwe staking het imago van de haven opnieuw schade toebrengen. Eerder dreigden grote buitenlandse rederijen al Antwerpen de rug toe te keren, als het arbeidsklimaat niet verbeterde.

De ruzie tussen werkgevers en vakbonden gaat over het door de bonden te laag geachte percentage voor een loonverhoging in de komende twee jaar. Die verhoging mag volgens de werkgevers in totaal slechts 0,8 procent bedragen. De vakbonden wijzen erop dat de beperkte loonsverhoging die de werkgevers willen toestaan, de inflatie verre van corrigeert.

Vletdiensten

In reactie meldt APS (Antwerp Port Shuttle) zijn klanten tijdens de stakingsdag woensdag 13 februari tot en met donderdag 6.00 uur op 14 februari geen vletdiensten te zullen uitvoeren in de haven van Antwerpen.  De verwachting is dat het die dag onmogelijk varen zal zijn, omdat sluizen gesloten blijven en laden en lossen op de zeekaaien wordt belemmerd.

 “Wij kunnen dan ook geen boekingen voor die dag accepteren. Wij verwachten bovendien dat de staking de haven totaal zal ontregelen in de eerste de dagen na de staking. Wij vragen u dan ook alle containers waarvoor spoed geldt, via de weg te vervoeren. Wij kunnen geen vervoergarantie afgeven voor de komende week”, aldus APS.   

leaderboard