Overslaan en naar de inhoud gaan
Vakbeurs STL Kalkar in teken van personeel en opleiding
De medeorganisatoren van de zesde STL Kalkar bij de beurspresentatie. Vlnr: Willem van Hees (Ler(n)ende Euregio), Hans-Wilhelm Dünner (Schiffahrt und Technik), Leon Westerhof en Michaela Schmidt (beiden Messe Kalkar) en Axel Götze-Rohen (Bargelink).
Zesde editie Schipping Technics Logistics

Vakbeurs STL Kalkar vooral in teken van personeel en opleiding

De zesde editie van de beurs Shipping Technics Logistics (STL) heeft plaats op 24 en 25 september in de beurs- en congreshallen van Wunderland Kalkar. STL is de enige vakbeurs voor de binnenvaart in Duitsland.

WILFRIED VELDHUIJZEN

Op de betreffende dinsdag en woensdag biedt de beurs weer een kwalitatief hoogwaardig beursprogramma, dat inzicht biedt in de toekomst van de goederen- en passagiersscheepvaart, werven, havens en ook installatietechniek.

STL wordt tevens ondersteund door de schippersbeurs van Ruhrort en de bonden in de binnenvaart. Op een beursvloer van circa 10.000 vierkante meter zullen 200 exposanten met hun stands aanwezig zijn, waaronder vele bekende motorenfabrikanten en bedrijven voor scheepsuitrusting.  Er worden bezoekers uit wel tien landen verwacht, maar de hoofdmoot komt uiteraard uit België, Duitsland en Nederland.

B = 'Bildungshalle'

Hal B was voorheen het 'stiefkindje' van de beurshallen, maar daar komt nu zeker verandering in. In de eerste plaats komt deze hal geheel in het teken te staan van personeelswerving en opleiding ('Bildung'). Diverse Duitse en Nederlandse beroepsscholen en onderwijsinstanties zullen daar vertegenwoordigd zijn.

Een bijzondere publiekstrekker vormt een project waarbij teams, samengesteld uit Duitse en Nederlandse leerlingen in twee dagen een autonome boot in miniformaat bouwen, die op de tweede dag te water gelaten wordt. Willem van Hees van ROC Nijmegen, projectmanager van dit experiment, gaf op de persconferentie van 14 augustus een enthousiaste presentatie. Eveneens nieuw is dat hal B als hoofdingang gaat fungeren. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in scholingsthema's hoeven dus niet eerst alle hallen door.     

Forum op woensdag

Traditiegetrouw wordt ook weer het ‘Forum der Deutschen Binnenschifffahrt’ gehouden. Vond in de beginjaren het Forum daags voor de beurs plaats, de laatste jaren was dat altijd op de eerste beursdag, parallel aan de beurs. Nu hebben de organisatoren, de Duitse vakbladen Binnenschifffahrt en Schiffahrt und Technik, gekozen voor de woensdag, de tweede beursdag dus. Namens die bladen presenteerde Hans-Wilhelm Dünner het programma, vol lezingen en discussierondes over actuele binnenvaartonderwerpen.

Tot slot kwamen op de persconferentie ook de exposanten aan het woord. Axel Götze-Rohen was met zijn bedrijf Bargelink bij alle vijf voorgaande STL-edities van de partij en is onverminderd enthousiast over de publiciteitsmogelijkheden van de beurs. Hij gaf en passant aan de vertegenwoordigers van de lokale pers een lesje binnenvaartkunde. En uiteraard is er op dinsdagavond weer Dock & Rock in de scheepsbar. Een ideale gelegenheid om te ontspannen en in informele sfeer te netwerken.

STL 2018

 

 

leaderboard