Overslaan en naar de inhoud gaan
Inhuldiging Leiewerken Harelbeke 2020
De inhuldiging van de Leiewerken bij Harelbeke. Foto Stad Harelbeke

Vaarweg Leie bij Harelbeke klaar voor grotere schepen

Meer dan vijf jaar heeft het geduurd, maar begin januari was het zover: de Leiewerken bij Harelbeke zijn compleet afgerond. De Leiewerken zijn onderdeel van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Met de realisatie van dit project wil de Vlaamse overheid van de binnenvaart een nog sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg.

De Leie bij Harelbeke is opgewaardeerd tot een waterweg die schepen tot 4.500 ton een vlotte doorgang moet verlenen tussen Seine en Schelde. Er kunnen ook drielaags containerschepen gebruikmaken van de waterweg. In Harelbeke zijn dan ook tal van aanpassingen gedaan om de rivier toegankelijk te maken voor dergelijke grote schepen.

Er is zo’n honderd miljoen geïnvesteerd, onder meer voor de bouw van een nieuwe sluis in Harelbeke en de verhoging van de Hogebrug. Om het waterpeil van de rivier op niveau te houden, werd ook de bestaande stuw vervangen door een gloednieuw, energieneutraal exemplaar met turbines.

“Waar vroeger de Leie werd weggestopt achter de gebouwen, neemt deze vandaag opnieuw een centrale plaats in. De rivier moet opnieuw zichtbaar zijn in het stadscentrum en ruimte bieden voor ontspanning”, zo zegt burgemeester Alain Top van Harelbeke.

leaderboard