Overslaan en naar de inhoud gaan
Museumwerf vaartochten
Archieffoto Museumwerf Vreeswijk

Vaartochten Openluchtmuseum Nieuwegein succesvol

De vaartochten van kagenaar Hoop en Vertrouwen en het Romeinse schip Fiducia van museumwerf Vreeswijk blijken een succes: in juni en juli is er volop gebruik van gemaakt en ook in augustus en september staan er al flink wat reserveringen, zo laat de museumwerf weten. Momenteel worden er extra schippers ingewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen.

De tochten met de historische schepen gaan over de eeuwenoude waterwegen van Openluchtmuseum Nieuwegein. De museumwerf maakt zo de rijke historie van Nieuwegein bekend.

“Wij wisten wel dat de vaartochten de moeite waard zouden zijn, maar dat het zo goed uitpakt is voor ons én voor Nieuwegein een droom die uitkomt,” zegt een blij-verraste directeur Jack Grondel van Museumwerf Vreeswijk. “Honderden enthousiastelingen hebben de rondvaarten door historisch Nieuwegein al ervaren. Het zijn niet alleen Nieuwegeiners die ons weten te vinden. De passagiers komen ook van heinde en verre.”

Coördinator/schipper en havenmeester Ton Vermeulen vult aan: “Het loop nog steeds storm met aanvragen voor de vaartochten maar voor de vaarten van augustus en september kunnen nog reserveringen gemaakt worden.”

Gedurende de maanden juni en juli waren de rondvaarten gratis. Dit als bijdrage aan het gouden jubileumfeest van de stad Nieuwegein. Per 1 augustus kunnen nog steeds rondvaarten worden gereserveerd. Voor passagiers van 13 t/m 79 jaar zijn hieraan (minimale) kosten verbonden. Voor overige passagiers én voor dragers van het T-Shirt Nieuwegein 50 jaar blijven de tochten gratis. Tijdens de vaartochten wordt koffie/thee of fris geschonken op aanvraag.

Op woensdagen vaart het schip af om 13.00 uur. De tocht gaat naar Jutphaas (tot aan de St. Nicolaaskerk) en terug, waarna doorgevaren wordt naar de oude kern van Vreeswijk (incl. De Oude Sluis en de Rijkshulpschutsluis). De vaartocht duurt ongeveer twee uur.

Op zaterdagen is de afvaart om 12.00 uur en gaat de tocht naar de oude kern van Vreeswijk (incl. De Oude Sluis en de Rijkshulpschutsluis). Dit is een korter tochtje van ongeveer een uur. Een andere vaartocht op de zaterdag vertrekt om 14.00 uur en gaat dan dezelfde route als op woensdagmiddag.

Op zondag is er een langere vaartocht van 2,5 uur, deze vertrekt om 13.00 uur en gaat via de Vaartse Rijn en het Merwedekanaal naar het Natuurkwartier (Museum Warsenhoeck, Poldermolen Oude Gein, Kinderboerderij IJsselstee en Milieu Educatie Centrum).

Bij slecht weer worden de vaarten afgelast. De rondvaarten gaan door tot eind september.

leaderboard