Overslaan en naar de inhoud gaan
Op slot in de haven Deventer. Foto Lazlo Olislagers

UPDATE: Op slot in de haven Deventer

Lazlo Olislagers zit met zijn ms Infinitum nu voor de vierde dag in de haven Deventer vast. Samen met vier andere schepen, achter de Prins Bernhardsluis die vanwege het laagwater in de IJssel niet meer geschut mag worden. Zou allemaal te gevaarlijk zijn voor de sluisdeuren, voor het waterpeil in de haven en het achterliggende land. Of waarom dan ook. “Iedereen zegt iets anders. Ze moeten ons er gewoon uit laten”. Olislagers heeft er behoorlijk de pee in: “Leuk is het niet … geen aangename situatie”, klinkt het telkens weer.

 

JUDITH STALPERS

 

“Dinsdag heb ik wat gebabbeld met de mensen van Rijkswaterstaat”. Die kwamen met een bootje de haven in gevaren. “Zij waren ook geschrokken en wisten van kop noch staart. Volgens het Waterschap Drents Overijsselse Delta moeten de schepen gewoon uitzitten. En de gemeente Deventer zegt dat we het zelf hadden moeten zien aankomen”. Wie wat wanneer tegen wie iets heeft gezegd over de stremming van de sluis is inmiddels moeilijk te achterhalen. De beschuldigende vinger wordt telkens in een andere richting gewezen. En kennelijk was RWS ook niet op de hoogte. Helpt de schippers allemaal niet. Zij wachten erop dat er iets gedaan wordt, want elke dag dat ze stil liggen is een dag met verlies.

 

Woensdag is er kennelijk vergaderd, heeft Olislagers gehoord. BLN-Schuttevaer, ASV, het Waterschap en de gemeente Deventer, maar precies weten doet de stuurman van de ms Infinitum het ook niet. Als er een oplossing was gevonden, dan zou hij als betroffene het toch als eerste hebben moeten horen. Dat wordt vandaag dus nog een dag duimen draaien. Zijn voorstel is om de schepen er één voor één uit te laten. “Iedere dag één sluisgang om vervolgens het water weer te laten wassen. Dan zijn we hier na vijf dagen toch weg”.

 

Olislagers heeft zijn schadeclaim in voorbereiding, of hij is al de deur uit. De opstelling en afhandeling doet zijn verzekering namelijk voor hem, “want het moet toch allemaal correct zijn, allemaal volgens de regels”. Hij wacht dus op antwoord: van zijn verzekering, van de partijen die de sluis beheren, en van de weergoden. Een goede regenbui zou de beste soelaas bieden.

leaderboard