Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitkijktoren voor 40-jarige Eemshaven

De Eemshaven in Groningen krijgt vanmiddag een uitkijktoren, genaamd De Groene Poort. Stichting WattArt uit Usquert levert hiermee haar eerste kunstwerk af: de 'eerste paal' van de haven. Een negen meter hoog bezinningsmonument aan de Kwekersweg voor 40 jaar Eemshaven, zowel kijkend naar het verleden als naar de toekomst.

De Groene Poort is bedacht en in gang gezet als een kunstwerk om de energietransitie, de overgang van eindige en vervuilende naar duurzame want hernieuwbare energie, onder de aandacht te brengen en te promoten. Op een bepaald moment is daar, in samenspraak met Groningen Seaports BV, het vieren van het veertigjarig bestaan van de Eemshaven aan toegevoegd. Uiteindelijk is De Groene Poort uitgegroeid tot uitkijkpunt én ijkpunt voor de Eemshaven en achterland. Met steun van de gemeente Eemsmond en de provincie Groningen.

Verrekijker

Ruimtelijk ontwerper Rieks Nap heeft het bloemreliëf op de zijkanten van de uitkijktoren eigenhandig aangebracht. Midden op het uitkijkplateau staat een verrekijker, zodat elke passant die de moeite neemt om af of uit te stappen en de toren te beklimmen, een blik kan werpen op zowel de havenbekkens, de schepen en kranen, de industriegebouwen, de opslag van de buitenproportionele windmolenonderdelen, de olietanks en energiebedrijven etc.
Maar ook op het groene achterland, waar de boeren al eeuwenlang hun bedrijf uitoefenen op de vruchtbare Groningse zeeklei. En helemaal aan de horizon bevindt zich een uniek stuk Werelderfgoed: de Waddenzee.

Foto: Maquette van de uitkijktoren, een herkenningspunt in de haven.

leaderboard