Overslaan en naar de inhoud gaan
MSC Regulus
De aankomst van het containerschip. Foto MSC - Port of Antwerp

Verruimde diepgang op Westerschelde: eerste proefvaart succesvol

teuMSC Regulus is zondag 28 februari met succes de haven van Antwerpen binnengevaren. Het schip, dat uit Rotterdam kwam, had een diepgang van 15,7 meter en dat is een nieuw record.

JAN SCHILS

De komst van het schip was onder meer vanwege een mogelijke uitbreiding van de maximaal toegestane diepgang van de Westerschelde. Er volgt nu nog een serie proefvaarten waarbij de diepgang zal worden opgevoerd tot 16 meter. Dat  is nodig om in de toekomst ook de allergrootste containerschepen toegang te kunnen geven tot de Antwerpse haven. 

De huidige maximumdiepgang van de Westerschelde voor containerschepen die naar Antwerpen varen, bedraagt 15,5 meter. Voor de allergrootste zeeschepen is echter een diepgang bij opvaart van 16 meter nodig. Door de verhoging van de toegestane diepgang wordt de laadcapaciteit van de schepen aanzienlijk verhoogd. Zo kunnen de extra 5 decimeters circa 1000 teu winst opleveren.

Bij dit proefproject wordt samengewerkt tussen de haven van Antwerpen, het Vlaamse en Nederlandse Loodswezen, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en rederij MSC.

leaderboard