Overslaan en naar de inhoud gaan
Tweemaal averij op de Rijn: Bazel en St. Goar
Publiek op de wal ziet de stuurloze Camaro VI een van de brugpijler raken. Still uit publieksvideo
Scheepvaart alweer vrijgegeven

Tweemaal averij op de Rijn: Bazel en St. Goar

Een vol beladen tankmotorschip is afgelopen nacht in de buurt van St. Goar vastgelopen. Het schip kwam dwars te liggen en kon niet op eigen kracht vrijkomen. De waterpolitie van Oberwesel had daarop de Rijn gedeeltelijk gestremd. Er moest vandaag (vrijdag) een sleepboot aan te pas komen om het schip los te trekken. Maar eerst moest een deel van de 2400 ton gasolie naar een ander schip worden overgepompt. Naar inschatting van de politie was het schip te zwaar beladen. Het schip liep geen schade op; er is dan ook geen olie uitgelopen.

 

JUDITH STALPERS

 

In Bazel zorgde de avond tevoren het containerschip Camaro VI voor lichte paniek onder zwemmers en plezierbootjes. De hoofdmotor was uitgevallen zodat het schip niet meer te sturen was en met de stroom werd meegesleurd. De loods aan boord probeerde zo goed het ging met de boegschroef het schip van de wal te houden, waar in de zwoele avondzon veel zwemmers van het koele water genoten.

Het schip slingerde gevaarlijk over de smalle Rijn en ramde daarbij twee brugpijlers. De duweenheid (de duwboot en het voorste deel van het koppelverband met containers beladen) kwam uit de sluis van haven Birsfelden toen de technische problemen begonnen. De brandweer was snel met meerdere schepen ter plekke om het schip te stoppen en naar de kade te begeleiden.

Het deel van de Rijn dat door de binnenstad van Bazel loopt, was tijdelijk voor alle scheepsverkeer afgesloten en ook de zwemmers moesten het water uit. Bemanning en zwemmers bleven ongedeerd. Een alcoholtest bij de loods viel negatief uit, dat wil zeggen dat hij niet gedronken had. 

 

leaderboard