Overslaan en naar de inhoud gaan
sleep
Foto FNV Havens

Tweede werkonderbreking bij sleepbedrijf Svitzer

Werknemers van sleepbedrijf Svitzer Euromed zijn woensdag 10 april voor de tweede keer deze week in staking gegaan. De sleepboten zijn tot middernacht niet uitgevaren vanuit onder meer de vestiging aan de Capriweg in Amsterdam. De sleepbootbemanningen willen dat Svitzer de daadwerkelijk gewerkte uren uit het verleden uitbetaalt. De stakers worden hierin gesteund door de vakbonden FNV Havens en Nautilus International.

 

Eind 2013 verkeerde het sleepbedrijf nog in zwaar weer. Om het bedrijf er financieel weer bovenop te helpen, werken de werknemers van Svitzer sinds 2014 gemiddeld 8,5 uur per week meer, zonder dat ze voor deze extra uren worden betaald. De belangrijkste eis van de werknemers is nu dat Svitzer met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 begint met het dichten van de kloof tussen het aantal arbeidsuren en het aantal betaalde uren. Op termijn moet het sleepbedrijf gewoon alle gewerkte uren uitbetalen. Volgens de bonden is er geen enkele economische reden om de maatregel uit 2014 te handhaven.

Vertragingen
De werkonderbreking van zes uur zal zeker leiden tot vertragingen in de haven van Amsterdam en Rotterdam. "De boten blijven aan wal, dus schepen worden pas na middernacht bediend", zegt Jos Hilberding van Nautilus International.

leaderboard