Overslaan en naar de inhoud gaan
terneuzen
De havens en Noorderdokken van Terneuzen, onderdeel van het grensoverschrijdende North Sea Port.

Tweede recordjaar op rij voor North Sea Port

Voor het tweede jaar op rij boekt North Sea Port een overslagrecord. De gefuseerde havenbedrijven van Gent, Terneuzen, Vlissingen en Borssele hebben in 2018 een goederenoverslag via de zeevaart gerealiseerd van 70,3 miljoen ton; een stijging met 5,5 procent. Die groei heeft zich in vrijwel alle segmenten voorgedaan.

Hiermee passeert North Sea Port de mijlpaal van 70 miljoen ton en overtreft het de ruimschoots de 66,6 miljoen ton van het jaar ervoor. North Sea Port handhaaft - een jaar na de start als fusiehaven - zijn positie als echte bulkhaven met een specialisme in stukgoed.

Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port haalt uit de zeevaart bestaat uit droge bulk. Die stijgt naar 32,8 miljoen ton (+4,6 procent). Een aantrekkende bouwmarkt zorgt voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. Zelfs de kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie - stijgt licht. Ook landbouwproducten nemen toe.

De overslag van natte bulk stijgt naar 20,5 miljoen ton (+6,3 procent) wat vooral te danken is aan een sterke groei van de (petro-)chemische sector en biodiesel. De overslag van conventioneel stukgoed komt op 11,8 miljoen ton (+4,5 procent) door de stijging bij uiteenlopende soorten goederen. Met een zeer sterke groei van +61 procent komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 1,7 miljoen ton. Dit is het gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. Enkel ro/ro daalt licht tot 3,5 miljoen ton (-3,4 procent).

Binnenvaart

Niet enkel de overslag via zeevaart kent een recordjaar, ook voor de binnenvaart is dit opnieuw het geval. De binnenvaart kent een toename van 2,5 procent, wat het totaal op 58 miljoen ton brengt. Hiermee boekt North Sea Port in 2018 een totale overslag van 128,3 miljoen ton. En daar mag nog 10 tot 12 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld. In 2018 heeft het fusiebedrijf 88 hectare grond uitgegeven.

Met een stijgende goederenoverslag in haast alle segmenten en een nieuw recordjaar is North Sea Port voor 2019 licht optimistisch. De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de nakende Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. Daarnaast neemt, zoals verwacht, sedert medio 2018 de groei van de goederenoverslag lichtjes af.

 

 

 

leaderboard