Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer steunt oproep gemeenten Zuid-Holland Zuid: 'Stimuleer investeringen in binnenhavens'

Vrachtvervoer over water is duurzaam. Het zorgt voor minder CO2-uitstoot dan vrachtvervoer over de weg en helpt de filedruk te verminderen. Begin oktober vroegen achttien wethouders van het Platform Economie Zuid-Holland Zuid daarom aan Minister Schultz van Haegen (I&M) om een stimuleringsregeling voor binnenhavens en laad- en loskades. De Tweede Kamer gaf op dinsdag 6 december brede steun aan deze oproep met twee moties.


Volgens de wethouders, verenigd in het Platform Economie Zuid-Holland Zuid, kan een nieuwe stimuleringsregeling particuliere investeringen in binnenhavens aanmoedigen. In Zuid-Holland Zuid liggen ruim veertig binnenhavens waarvan een aantal met achterstallig onderhoud. Havens zijn vaak te ondiep en kades te kort voor de huidige standaard-scheepslengte. De regeling – zo vragen de wethouders – moet particuliere eigenaren gericht stimuleren hun havens en laad- en loskades aan te passen.

Moties ter bevordering van het binnenvaartvervoer

Op dinsdag 6 december gaf de Tweede Kamer met twee moties brede steun aan deze oproep. De eerste motie is een algemene oproep om meer te investeren in ligplaatsen en afloopvoorzieningen. In de tweede motie draagt de Tweede Kamer de regering specifiek op om te kijken waar de aanleg van kademuren het binnenvaartvervoer verder bevordert en hiervoor middelen beschikbaar te stellen uit het Programma 'Beter Benutten' (voor een betere bereikbaarheid van drukste regio's). In reactie op de aangenomen moties stellen de wethouders dat zij de projecten die zij hiervoor op het oog hebben graag verder onder de aandacht brengen bij het ministerie.

Platform Economie Zuid-Holland Zuid

Het Platform Economie Zuid-Holland Zuid vertegenwoordigt achttien gemeenten in drie regio's. Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden; Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht in de regio Drechtsteden; Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen in de regio Hoeksche Waard en de gemeente Goeree-Overflakkee.

leaderboard