Overslaan en naar de inhoud gaan
staatje
Panteia

Toename goederenvervoer dankzij goede economische vooruitzichten

Onderzoeksbureau Panteia verwacht dit jaar voor het totale goederenvervoer een groei van 3,3 procent. Dit blijkt uit de 34ste editie voor 2018 van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van Panteia. Voor 2018 wordt er een groei van het goederenvervoer over de vaarweg van 2,3 procent verwacht, met name van bouwmaterialen.

De haventerminals in Rotterdam en Antwerpen hadden in 2017 nog te maken met congestie bij de overslag van containers. In 2018 zullen deze effecten minder sterk zijn en wordt er weer een flinke stijging in het binnenvaartvervoer van containers voorspeld. Door het nijpende tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden.

Brede groei

Hoewel de economische groei in de eurozone iets terugloopt, heeft Nederland naar verwachting in 2018 te maken met brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en meer overheidsbestedingen. Met een verwachte toename van 3,8 procent zal het volume in het wegvervoer sterker groeien dan het volume in de binnenvaart en het spoorvervoer (+2,8). Door de positieve vooruitzichten op korte termijn wordt er voor alle modaliteiten meer groei verwacht ten opzichte van 2017.

leaderboard