Overslaan en naar de inhoud gaan
lovers
Loversboot bij het Scheepvaartmuseum.

Tijdelijke vergunningen van bovenmaatse rondvaartboten Amsterdam blijven geldig

De Raad van State haalt een streep door de tijdelijke transportvergunningen voor de Amsterdamse rondvaartrederij Lovers, die hierdoor ook na 2023 met haar bovenmaatse rondvaartboten op de grachten mag blijven komen.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft uitvoerend waterbedrijf Waternet en daarmee wethouder Sharon Dijksma op de vingers getikt, omdat zij handelden “in strijd met rechtszekerheids- en gelijkheidsbeginsel ten opzichte van rederijen”. Rederij Lovers heeft die vergunningen nodig, omdat haar vaartuigen een ander 'doorvaartprofiel' nodig hebben dan de vaarwegen waarop ze varen. Hierdoor kunnen ze de vlotte en veilige doorvaart op de Amsterdamse grachten hinderen.

De eerder afgegeven ‘vergunningen bijzonder transport’ zouden in april 2023 verlopen. De rederij is het principieel oneens met het tijdelijke karakter ervan en eist een onbeperkte geldigheidsduur. Dat was vroeger mogelijk op basis van geldende regels, maar die mogelijkheid is later geschrapt. De rederij spande een zaak aan bij de rechtbank Amsterdam, maar die verklaarde het beroep van de rederij in september 2018 ongegrond.

Hoger beroep

Het rondvaartbedrijf liet het er niet bij zitten en ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 juli 2019 op zitting behandeld. Het hoger beroep is bij de uitspraak van vandaag - 26 februari - gegrond verklaard, waarbij de uitspraak van de rechtbank werd vernietigd. Lovers en soortgelijke reders komen nu in aanmerking voor een ‘vergunning bijzonder transport’ voor onbepaalde tijd, op voorwaarde dat zij voor 8 april 2023 voldoen aan de voor hun boten geldende - in de gemeentelijke Nota Varen gestelde - milieuvoorschriften.

leaderboard