Overslaan en naar de inhoud gaan
ZEILEN
Voor de tweemast-brigantijn Bounty is het zelfs gedurende de coronapandemie mogelijk om op kleine schaal veilig uit te varen.

Testvaarten met Bounty vallen in het water

De geplande corona-testvaarten met het traditioneel dwarsgetuigde zeilschip Bounty zijn in het weekend van 9, 10 en 11 april letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Door de korte voorbereidingstijd en het tegenvallende voorjaarsweer waren er te weinig passagiers, waardoor het zeilschip geen enkele dag kon uitvaren.

“We hopen in mei weer mee te mogen doen”, vertelt Merilyn van Klaveren van de Bounty, een van de geselecteerde 25 monumenten voor de pilot ‘Testen voor Toegang’ van stichting Open Nederland. Het experiment is ontwikkeld om in de cultuursector ervaring op te doen met de inzet van een sneltest om publieksbezoek weer mogelijk te maken. Met deze pilot onderzoekt de overheid de bereidheid, beheersbaarheid en uitvoerbaarheid van het sneltesten, in dit geval in samenwerking met de teststraat in Almere.

Voor tweemast-brigantijn Bounty is het zelfs gedurende de coronapandemie mogelijk om op kleine schaal veilig uit te varen. “Zeilen is een buitensport en kan een prima oplossing zijn voor kleine gezelschappen, om lekker samen te genieten van de vrijheid in de buitenlucht”, zo stelt kapitein Alex van Klaveren, maar die mening wordt niet door alle collega-charterschippers gedeeld.  De kapitein: “Na uitvoerig overleg met de gemeente Lelystad en de veiligheidsregio Flevoland is het duidelijk geworden dat een zeiltocht met verschillende groepjes van maximaal vier personen op coronaveilige wijze kan worden uitgevoerd.”

Jongerenprojecten

Sinds de maand april is het schip open en zijn de zeilactiviteiten vanuit Bataviahaven weer opgestart. Naast de reguliere individuele dag-zeiltochten is men bezig met het opzetten van jongerenprojecten, omdat daar ‘duidelijk veel behoefte’ aan zou bestaan. Passagiers tot en met 26 jaar zijn in de buitenlucht niet verplicht om 1,5 meter afstand te houden als ze aan boord zijn. Deelnemers van 27 en ouder moeten wel aan de 1,5 meter-eis voldoen. Er wordt derhalve gevaren volgens de RIVM-richtlijnen en er geldt een Covid 19-protocol aan boord, in te zien op www.zeilschipbounty.nl

leaderboard