Overslaan en naar de inhoud gaan
boot
De slepers liggen maandag weer werkeloos aan de steiger.
Demonstratie voor rederijkantoor in IJmuiden

Svitzer-bemanningen gaan de straat op

De actievoerende sleepbootbemanningen van rederij Svitzer gaan de straat op. Komende maandag 27 mei demonstreren de werknemers om 12.00 uur voor het Svitzer-kantoor aan de Westerduinweg 3 in IJmuiden. Vakbonden FNV Havens en Nautilus International steunen de bemanningen in hun eis voor een rechtvaardige cao.

In de afgelopen weken werd al vijf keer gestaakt bij Svitzer in Amsterdam. De slepers vinden het onacceptabel dat hun werkgever weigert tegemoet te komen aan de eis van de werknemers om betaald te worden voor alle uren die zij werken. Om een bedrijfseconomische crisis bij Svitzer te bezweren, gingen de werknemers in 2014 gemiddeld 8,5 uur per week meer werken, zonder dat daar een loonsverhoging tegenover stond. Nu Svitzer uit de financiële problemen is, willen de werknemers dat Svitzer de lonen aanpast aan het werkelijke aantal gewerkte uren.

Asmae Hajjari van FNV Havens: “Nu Svitzer uit de financiële problemen is, willen de werknemers dat Svitzer de lonen aanpast aan het werkelijke aantal gewerkte uren. Dat hoeft overigens niet in één klap; de werknemers zijn bereid reparatie van de kloof tussen loon en gewerkte uren over enkele jaren uit te smeren”.

Overleg mislukt

Op donderdag 16 mei jl. hebben FNV Havens en Nautilus International een verkennend overleg gevoerd met als doel het cao-conflict op te lossen. Ondanks het feit dat Svitzer het initiatief nam tot dit overleg, was het management op geen enkele manier bereid tegemoet te komen aan de redelijke eisen van de werknemers. Havensleepbedrijf Svitzer is een dochteronderneming van de Deense multinational A.P. Moller-Maersk - tevens de belangrijkste klant.

leaderboard