Overslaan en naar de inhoud gaan
Een peilschip op de Elbe.

Stuwdam Geesthacht defect: dertig schepen vast op Elbe-Seiten-kanaal

Het scheepsverkeer over het Elbe-Seitenkanaal ligt stil. Over het Elbe-Lübeckkanaal en de Beneden-Elbe kan alleen deels beladen worden gevaren. Reparaties zijn in volle gang. Naar verwachting kan de scheepvaart dinsdag weer normaal worden hervat.

Afgelopen vrijdag ontdekte een medewerker van de Wasser- und Schifffahrtsverwaltung (WSV) dat water door scheuren in een dijk stroomde, bij de stuwdam op de Elbe bij Geesthacht. Het waterpeil op de Elbe daalde namelijk sneller dan te verwachten was. Om een verdere dijkbreuk te voorkomen en de druk op de dijk te verlagen moest de stuwdam worden geopend. Het Elbewater stroomde zo vrij richting Noordzee. En zo stroomde het toch al schaarse water hogerop de Elbe en het water uit het Elbe-Seitenkanaal eveneens vrij richting zee. Er was dus niet meer genoeg water om de scheepslift Scharnebeck te bedienen.

Schade

Aan beide kanten van de lift wachten momenteel dertig schepen erop dat de reparaties aan de Elbe-stuw klaar zijn, en het waterniveau in het Elbe-Seitenkanaal weer op peil is. Voor de schippers betekent wachttijden een enorme schade. Ze kunnen geen vervolglading plannen. Kapitein Matthias Warweden van het gms Aken spreekt over een financiële schade van 1000 euro per dag. Ook de schippers op de Beneden-Elbe en het Elbe-Lübeckkanaal zijn betroffen. Zij kunnen slechts met deels beladen schepen varen, omdat ook daar het waterpeil dusdanig is gezakt.

Herstelmaatregelen

Na ontdekking van het gat in de dijk op vrijdag jl. is de WSV Hannover rondom de klok aan het werk om het gat met kiezel en zand te dichten. Dat lijkt op maandagochtend ook te zijn volbracht. Nu moet eerst uitgetest worden of de dijk het houdt wanneer het waterpeil achter de stuwdam weer op werkhoogte terug is. Dan kan het Elbe-Seitenkanaal zich ook weer opvullen. De scheepslift heeft een waterhoogte van vier meter nodig. Het waterpeil voor de dam moest van 421 centimeter naar 382 centimeter worden afgedaald.

Thilo Wachholz van de WSV Hannover vermoedt dat de ondergrond van het dijkgedeelte van de dam is verzakt. Dit moet in de afgelopen maanden zijn gebeurd, want eind vorig jaar had nog controle plaatsgevonden. Er zullen na de noodreparatie nog verdere werkzaamheden nodig zijn.

Judith Stalpers

leaderboard