Overslaan en naar de inhoud gaan
archief
archief

Stremming scheepslift Ronquières duurt week langer

Waar menig schipper al bang voor was, komt uit: de lekkende scheepslift van Ronquières blijft een week langer gestremd.

Het herstel van de ernstige waterlekkage aan het bovendeel van het complex uit 1968 neemt meer tijd in beslag, door de onverwacht langere levertijd van de benodigde twee kilometer aan afdichtingsmateriaal. Voor het vervangen van een grote kapotte rubberen afdichtingsring in het bovendeel heeft de beheerder Service Wallonie Publique (SWT) het liftcomplex na de laatste nachtelijke schuttingen in de vroege ochtend van 10 juli afgesloten.

Voor de reparatie van het enorme complex op het hellend vlak van Ronquières moest eerst circa 80.000 kuub water weglopen uit de bovenste - op pijlers gebouwde - kanaalkuip van 300 meter lengte, vanachter een in 2013 geplaatste nooddeur. Het heeft twee dagen geduurd voordat deze leeg was. Vervolgens moest de waterbak worden schoongemaakt; er lag circa 20 centimeter slik op de bodem.

 Rubberranden

De betonnen bovenbak is opgebouwd uit zes delen. De afzonderlijke delen worden met vijf rubberen randen dichtgehouden, maar na 50 jaar gaan ze één voor één lekken. De lekkage betrof dit keer wel 180 kuub per uur. Volgend jaar zullen de overige afdichtingsringen worden vervangen; vermoedelijk wordt dat werk gedurende de hele maand juli uitgevoerd. De binnenvaart moet intussen omvaren via Gent en over de Schelde.

leaderboard