Overslaan en naar de inhoud gaan
bak
Een van de liftbakken van Ronquières.

Stremming scheepslift Ronquières tot eind deze maand

De herstelwerkzaamheden aan de lekkende scheepslift van Ronquières duren de hele maand nog voort, zo is vrijdag bekendgemaakt. Het enorme complex zal maandag 30 juli weer in werking worden gesteld, is nu de planning.

Het herstel van de ernstige waterlekkage aan het bovendeel neemt meer tijd in beslag, door personeelsgebrek en een onverwacht langere levertijd van de benodigde twee kilometer aan afdichtingsmateriaal. Voor het vervangen van een grote kapotte rubberen afdichtingsring in het bovendeel heeft beheerder Service Wallonie Publique (SWP) het liftcomplex in de vroege ochtend van 10 juli afgesloten.

Voor de reparatie van het grote complex uit 1968 moest eerst circa 80.000 kuub water weglopen uit de bovenste - op pijlers gebouwde - kanaalkuip van 300 meter lengte, vanachter een in 2013 geplaatste nooddeur. Het heeft twee dagen geduurd voordat het water was weggelopen. Vervolgens moest de waterbak worden schoongemaakt; er lag circa 20 centimeter slik op de bodem.

Rubberranden

De betonnen bovenbak is opgebouwd uit zes delen. De afzonderlijke delen worden met vijf rubberen randen dichtgehouden, maar na 50 jaar gaan ze één voor één lekken. De lekkage betrof dit keer wel 180 kuub per uur. Volgend jaar zullen de overige afdichtingsringen worden vervangen; vermoedelijk zal dat werk de hele maand juli in beslag nemen. De binnenvaart moet intussen omvaren via Gent en over de Schelde.

leaderboard